Yhteiskuntatieteitä tai konetekniikkaa?


Miksi et hakisi yliopistoon opiskelemaan yhteiskuntatieteitä tai ammattikorkeakouluun konetekniikkaa?

Korkeakoulujen yhteishaku alkoi tänään klo 8.00. Hakijoilla on aikaa miettiä valintojaan maaliskuun loppuun asti. Lukion abeille tämä tarkoittaa korkeakouluun hakemista samassa yhteydessä kevään ylioppilaskirjoitusten ohessa. Hyvällä syyllä voi kysyä miksi opiskelija joutuu kaiken muun kirjoitushässäkän ohella vielä miettimään minne hakisi lukion jälkeen? Joillakin kun valinta on saattanut jäädä niin sanotusti viime tippaan. 

Ylen uutisen mukaan vuonna 2020 suosituimmat yliopistot olivat Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Niukin sisäänottoprosentti oli Taideyliopistoon, jonne hyväksyttiin 7% hakijoista. Ammattikorkeakouluista Tampereen AMK:n ja Laurea AMK:n oli pieni sisäänottoprosentti, noin 7-11%. Nämähän ovat toki vain lukuja. Jos mietitään asiaa siltä kannalta, että hakija havittelee pelkästään opiskelupaikkaa korkeakoulusta, niin asia ei suinkaan ole noin epätoivoinen. 

Oikeustieteiden, lääketieteen, kasvatustieteen ja terveysalan valintaprosessit pursuavat joka kevät hakijoista, kun tietyillä yliopiston ja ammattikorkeakoulun aloilla suorastaan pyydetään opiskelijoita hakemaan heille. Mutta kun on sitä ensikertalaisuuskiintiötä? Ja enhän minä edes tiedä onko se ja se ala sitten kivaa tai minulle sopivaa? Ja onko minulla edes riittävän hyvät paperit yliopistoon? Näihin muutamiin lauseisiin kaatuu hyvä ajatus siitä, että mahdollisuus päästä opiskelemaan korkea-asteen opintoihin kyllä on, mutta niitä ei käytetä. 

Mikset siis lähtisi opiskelemaan vaikka yhteiskuntatieteitä yliopistoon ja opiskelisi siinä sivussa mahdollisesti teologiaa? Voit ryhtyä myöhemmin työskentelemään sovellusasiantuntijana tai mielenterveyskuntouttajana. Tai sitten vuoden pari opiskeltuasi voit vaihtaa alaa ja hakea siirtohaussa siihen "ykkösvaihtoehtoosi". Vuoden opinnot yhteiskuntatieteissä joko pääaineopiskelijana tai avoimessa yliopistossa antaa sinulle sen vaadittavan ensi mausteen akateemisista opinnoista. 

Entäs sitten konetekniikka ammattikorkeakoulussa? On miltei absurdia, että tietyt tekniikan alat suorastaan pyytävät opiskelijoita, kun toisilla aloilla valintakoesalit pullottavat väkeä. Joukossa jo niitä, jotka ovat valmistuneet toiselta asteelta 1-2 vuotta aikaisemmin. Teknologiateollisuudesta on kerrottu, että kyseinen ala työllistäisi tulevaisuudessa 300 000 henkilöä (?). Mutta kyseinen ala ei vain kiinnosta. 

Mainittakoon vielä tässä yhteydessä, että eräät oppilaitokset tarjoavat jopa valintakurssia lukiolaisille, jonka suoritettuaan tuoreet ylioppilaat voisivat päästä suoraan opintojen pariin. Vai onko tämä jo vanhentunut tieto? En tiedä koska valintaperusteita on muuteltu jatkuvasti viimeisten vuosien aikana erilaisten valintaperustehimmelien takia. Pitäisi kai tarkistaa joo...

Eli onko reitti korkeakouluopintoihin sittenkään niin vaikea, kuin sanotaan? Lyhyesti ja ytimekkäästi voisi sanoa, että ei ole jos ei nyt tavoittele opiskelupaikkaa niistä kuuluisista kovista aineista, kuten lääkis, oikis ja kasvis.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kouluissa tarvitaan lisää tukea, ohjausta ja nuorten kohtaamista

Hinnasto 2023